
marți, 30 octombrie 2007
LIGA CAMPIONILOR

luni, 22 octombrie 2007
TENNIS SI PLETE ETERNE

Ilie Năstase a fost nonconformistul tenisului, adoratul tribunelor, spaima adversarilor. Această imagine, realizată în anii '80, îl arată pozînd cu rachetele de lemn şi celebrele plete, zîmbind spre aparatul foto ca pentru coperta unei reviste celebre. În acea perioadă încă era un "greu" al sportului alb, dorit de orice organizator de turneu pe tabloul său. Cîştigător a două concursuri de Mare Şlem, fost lider mondial, Năstase a împlinit 61 de ani. El este acum preşedintele Federaţiei Române de Tenis. Şi încă poartă plete.
sâmbătă, 20 octombrie 2007
REBELUL

Pletele erau de-abia în fază timidă. În postura de cavaler îngenuncheat în canoea medaliilor de aur, Ivan Patzaichin a pozat aici, imediat după Jocurile Olimpice de la Munchen, din 1972. Ivan priveşte neîncrezător spre obiectiv. La Olimpiadă păţise episodul cu pagaia în calificări. Ajutorul său de nădejde se rupsese şi Patzaichin a fost pe punctul de a rata finala. I s-a acordat dreptul de a merge în recalificări. S-a întors acasă cu aurul olimpic. Astăzi, Ivan Patzaichin are 58 de ani şi este antrenor al lotului olimpic de kaiac-canoe.
sâmbătă, 13 octombrie 2007
ULTIMA COMPETIŢIE

Sala Polivalentă, iulie 1981, Universiada de la Bucureşti. Nadia Comăneci şi celebra ei cumpănă la bîrnă. Era ultima dată cînd spectatorii români o vedeau într-un concurs pe Zeiţa din Carpaţi, cea mai mare gimnastă din toate timpurile. Un adio fastuos, cu cinci medalii de aur pentru cea care a schimbat istoria sportului. Acum, Nadia are 45 de ani, e căsătorită de un deceniu cu fostul campion american Bart Conner, cei doi avînd un băieţel de un an, Dylan Paul.
joi, 11 octombrie 2007
EA E PRIMA

Elena Leuştean a intrat în istoria gimnasticii prin faptul că a devenit, în 1956, la Melbourne, cea dintîi româncă medaliată la o ediţie a Jocurilor Olimpice. Atunci, la competiţia de la Antipozi, Leuştean cucerea bronzul la sol şi deschidea şirul ameţitor al medaliatelor "tricolore". În prezent, gimnasta din
miercuri, 10 octombrie 2007
ALONSO AUDIAT
Dublul campion mondial de automobilism-Formula 1, spaniolul Fernando Alonso, acum la McLaren-Mercedes, a fost audiat marţi de un magistrat al parchetului din oraşul italian Modena, în cadrul afacerii de spionaj în care ţinta a fost Ferrrari, a transmis agenţia Ansa.
Pilotul a fost ascultat timp de 2 ore şi jumătate de procurorul Giuseppe Tibis, la parchetul din
McLaren-Mercedes a fost depunctată pe 13 septembrie de toate punctele acumulate în campionatul mondial al constructorilor de anul acesta, pentru spionaj împotriva rivalei sale Ferrari. Patronul echipei Ron Dennis şi alţi 5 membri ai staff-ului tehnic sunt puşi sub acuzare în cadrul acestei anchete, deschisă de italieni.
duminică, 7 octombrie 2007
CAMPIOANA OLTCHIM RM.VILCEA

Echipa lui Gheorghe Tadici a câştigat Supercupa Europei, după ce a mai câstigat în 2007 Cupa Cupelor şi tot ce se putea pe plan intern. Oltchim are echipa care se bate în acest sezon pentru câstigarea Ligii Campionilor. A demonstrat acest lucru, cu vârf şi îndesat, când a întâlnit una dintre formaţiile cu cea mai mare ascensiune din ultimii ani, Zvezda Zvenigorod (Rusia).
Duelul dintre Oltchim şi Zvezda de la Trofeul Campioanelor s-a extins şi la o înclestare România - Rusia, atât prin prisma numarului de jucatoare date la loturile naţionale de cele doua grupări, cât şi a antrenorilor Tadici şi Trefilov. După mai multe întâlniri directe în ultimii ani, jocul finalistelor de aseară nu mai avea secrete. Pentru a rezista masivei echipe a campioanei Rusiei, Oltchim trebuia să anihileze pivoţii şi s-o blocheze în special pe puternica Polenova, care în semifinale marcase 12 goluri împotriva lui Slagelse. De cele mai multe ori a reuşit, iar rezultatele s-au văzut la final. Oltchim a avut o apărare beton, un portar fenomenal, pe Luminiţa Dinu, care a apărat parcă mai bine ca niciodată, dar şi ambiţia de a-şi lua revansa în faţa unei părţi însemnate a naţionalei Rusiei. Vreo 40 de minute jocul a stat sub semnul echilibrului, cele două echipe împărţindu-şi momentele de dominare. În minutul 39, echipa oaspete avea trei goluri diferenţă, scor 15-12, moment în care spectatorii din sala “Traian” s-au ridicat în picioare şi au început să dea un nou suflu Oltchimului. Trupa lui Gheorghe Tadici a început să zburde şi în numai câteva minute s-a desprins la 22-16 (minutul 50), profitând şi de eliminările acordate corect în tabara rusoaicelor. Finala Supercupei Europei era deja tranşată, la final Vâlcea impunându-se cu 23-19. Oltchim a obţinut al cincilea sau trofeu din 2007, dar şi a cincea cupa în Europa, dupa Cupa IHF (1984, 1989), Supercupa Europei (1984) si Cupa Cupelor (2007).